top of page

ORIGENS

Mas Boter es el nom de la masia de l’arboçar d’Avinyonet, en la comarca de l’Alt Penedès on resideixen la quarta generació de la família Raventós.

Després de la guerra civil, en Josep Raventós Ràfols, va aprendre l’ofici de Boter, feina que li va ensenyar el seu pare, i feina que va transmetre al seu fill, Josep Raventós Pascual. Fins aleshores, el més habitual en la zona, era elaborar el vi amb botes de castanyer, per lo tant, era un ofici molt comú en la comarca. Degut al ofici que en tres generacions havia fet la família, la casa va adquirit el nom, “Cal Boter” nom que perdura en l’actualitat.  

En els anys setanta, amb les noves tendències del mont de l’enologia, a la regió del Penedès, la gran part del vi que sí elabora  no ja no es  habitual fer la criança amb botes de roure degut que el principal mètode d’elaboració va destinat a fer vi blanc per elaborar-ne cava, i en aquest procés no es precisen barriques, degut que el vi ja es fermentava amb dipòsits d’acer inoxidable o be amb tines de formigó, l’ofici es va perdre, i la família Raventós es va dedicar a treballar les vinyes que des de la primera generació es conserven. 

En la generació actual, la major part del raïm que se’n obté de l’explotació es ven a la cooperativa de la zona de la qual la família n’és soci, però una petita part, s’elabora a la casa per a fer cava i per a consum propi.

bottom of page